
Яблучний Спас – це народна назва свята Преображення Господнє, яке віряни відзначають 19 серпня. Це свято приурочене явищу появи воскреслого Ісуса Христа своїм учням, коли ті молилися на горі Фавор.
Оскільки день присвячений Ісусу – Спасителю, то народ називає його Спас. Також у цей час йде строгий Успенський піст, під час якого можна “рятуватися” свіжими яблуками. Звідси і народна назва свята – Яблучний Спас.
Традиції на Яблучний Спас
Віряни в цей день освячують не тільки яблука, але і виноград та інші дари землі. Люди вважають, що плоди набувають цілющої сили.
Яблука їли сирими, запікали з медом, варили з них компоти і варення.
Цього дня яблука дарували рідним, сусідам, друзям, малозабезпеченим.
19 серпня ворожили на майбутнє. Якщо яблуко кисле – попереду труднощі і перешкоди, якщо солодке – щастя і радість.
Що можна і не можна їсти на Яблучний Спас
Це час Успенського посту. Забороняється вживати м’ясні та молочні продукти, однак на честь свята дозволена гаряча пісна їжа з рослинним маслом, а також – єдиний раз за весь Успенський піст – риба і морепродукти.
Прикмети на Яблучний Спас
- Яка погода стоїть на Яблучний Спас, такою буде і на Покров
- Якщо день сухий і теплий, значить, осінь буде м’якою і без дощів, а зима суворою
- Дощ у цей день – осінь буде рання з великою кількістю опадів
- Якщо листя на деревах у цей день вже жовте – осінні холоди настануть з дня на день
- Погана прикмета, якщо жінка до свята їсть свіжі яблука
Що не можна робити 19 серпня
- Заборонялося працювати в полі і городі, займатися домашніми справами
- Не можна купатися у відкритих водоймах
- Вбивати комах
- Шумно святкувати і вдаватися до обжерливості
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший у Лезнево дитсадок готується до відкриття
